Palagáz-forradalom az Egyesült Államokban

Egészen mostanáig senki sem gondolta volna, hogy az Egyesült Államok az utóbbi években zajló palagáz-forradalomnak köszönhetően a világ egyik legnagyobb földgáz-importőréből a világ egyik legnagyobb gáztermelő országává fog válni.  Ennek a fordulatnak – a nyilvánvaló gazdasági előnyein túl – komoly geopolitikai hatásai vannak. 

LNG_ship_online

Az amerikai palagáz-forradalom nyomában

Néhány évvel ezelőtt úgy tűnt, hogy az Egyesült Államok energiafüggősége tovább növekszik, saját hagyományos földgáztermelésének folyamatos visszaesésével párhuzamosan. Azonban az azóta eltelt időszakban lezajlott globális palagáz-forradalomnak köszönhetően az USA földgáz-importőrből földgáz-exportőr országgá lépett elő. A palagáz- forradalom motorjai az újonnan megjelenő technológiai újítások voltak, amelyek révén eddig nehezen elérhető földgáz-lelőhelyek váltak megközelíthetővé.  Ezek a lelőhelyek már régebb óta ismeretesek, azonban az onnan való földgázkitermelés borsos ára miatt, illetve a megfelelő technológia hiányában eddig ez nem történt meg. Az úgynevezett horizontális fúrás és a hidraulikus repesztési technika fejlődésével olyan, eddig kiaknázhatatlan területek váltak kitermelhetővé, amikre nem is gondoltunk volna.

3aeeb__68833546_shale_extraction_diagram_464

A palagáz kitermelés folyamata

nat_gas_production_1990-2040-(large)

USA földgáztermelése

Az új módszerek megjelenésével az USA palagáz-termelése 2007 és 2012 között évente több mint 50%-kal növekedett, és az ország teljes gáztermelésében lévő részaránya 5%-ról 39%-ra ugrott. Ennek következtében a cseppfolyósított földgáz (LNG) fogadására épített tengeri terminálokat át kellett alakítani úgy, hogy azok exportra is alkalmasak legyenek.

Az 1970-es évek olajválsága óta az energia mindig is kiemelkedő jelentőséggel bírt az Egyesült Államokban. Tavaly az USA, Oroszországot megelőzve, a világ legnagyobb gáztermelő országává lépett elő. A palagáz-forradalom okozta gazdasági előnyök mellett az USA erőteljes diplomáciai eszközhöz jutott, amely hozzájárulhat ahhoz, hogy az amerikai érdekek világszerte hatékonyabban jelenhessenek meg.

1

A palagáz aránya a földgáztermelésben 2012-ben

Éves gáztermelés alakulása (billió köbméter/év)

A palagáz-forradalom gazdasági hatásai az Egyesült Államokban

Az Észak-Amerikában tapasztalható energiaforradalom legnagyobb nyertese az Egyesült Államok. A palagáz-termelés felfutása rövidtávon több ezer munkahelyet teremthet, illetve a McKinsey Global Institute becslése szerint 2-4%-kal növelheti az Egyesült Államok GDP-jét, ezáltal hosszútávon körülbelül 1,7 millió új munkahelyet hozhat létre.

main

Gas_Production_Top_5_Countries

Az USA energia importja (1985-2013)

Ezen felül a földgáz exportjának köszönhetően az USA tekintélyes kereskedelmi hiánya is csökkenhet. Továbbá az USA rendelkezésére álló olcsó energia hosszú évekre versenyelőnyt biztosít a világ többi országával szemben az amerikai ipar számára. Míg Európában a földgáz átlagára háromszor, addig Japánban négyszer olyan drága, mint az Egyesült Államokban. Ez a sokkal kedvezőbb hazai ár a következő években 350 millió dollár új befektetést generálhat az országban. Azonban a földgáz újonnan tapasztalható „bősége” nem azt jelenti, hogy az USA teljes mértékben függetlenedni tud az energia importjától. Mivel az amerikai piac továbbra is a globális energiapiac szerves része marad, az árak bármilyen irányú kilengése komolyan érintheti az épphogy beindult gazdasági növekedést.

natural-gas-prices-in-us-europe-japan

A földgáz ára az Egyesült Államokban, Európában és Japánban

Palagáz, mint diplomáciai eszköz

Az Észak-Amerikában zajló palagáz-forradalom erős fegyver lehet az Egyesült Államok kezében, hiszen több ország is sorban áll, hogy hozzáférhessen az ország óriási földgázforrásaihoz. Ezt a versengést kihasználva Washington előnyösen alakíthatja ezen országokkal történő tárgyalásait, így könnyebben érvényesítheti akaratát. Jelenleg két multilaterális kereskedelmi megállapodás tárgyalása is zajlik párhuzamosan: az egyik az Európával közösen létrehozandó transzatlanti kereskedelmi- és beruházási partnetségről (TTIP), míg a másik a 11 ázsiai ország részvételével történő transzpacifikus szabadkereskedelmi övezet kialakításáról. Az európai országok célja ezzel az Oroszországtól való energiafüggőség csökkentése, míg az ázsiai és csendes-óceáni térség fejlődő országai inkább óriási energiaéhségük csillapítását szeretnék elérni.

Az Egyesült Államok energia-szektorának fejlődését látva több ország is szívesen követné az amerikai utat és saját, nem hagyományos földgáz-tartalékainak kiaknázására törekszik. Ez kitűnő lehetőséget biztosít az USA számára, hogy az elmúlt években a palagázról felhalmozott tapasztalatait beépítse az amerikai diplomácia eszközei közé. A segítségre szoruló országoknak nyújtott különböző tanácsok és technológiai támogatás révén az amerikai pozíciók megszilárdulhatnak, illetve hozzájárulhatnak ahhoz, hogy ezen országok megkezdhessék saját palagáz-forrásaik kitermelését, így csökkentve az importnak való kitettségüket. Az újonnan felfedezett amerikai földgázforrások lehetővé teszik az Egyesült Államok számára, hogy segítséget nyújtsanak az energiaimporttól jócskán függő szövetségeseinek, például az orosz forrásokra nagyban támaszkodó Európa országainak. Ezen államoknak lehetőségük lenne közvetlenül az USA-ból földgázt importálni, ami biztonságosabb és kiszámíthatóbb megoldást jelentene számukra. Továbbá az amerikai szerepvállalás az importfüggőség csökkentésében nagyban segítene az elmúlt években a világban kialakult negatív amerikai arculat helyreállításában.

Végezetül a palagáz-forradalomnak fontos szerepe van a klímaváltozás ellen folytatott harcban is. A földgáz elégetése során 40%-kal kevesebb üvegházhatású gáz kerül a légkörbe, mint a szén eltüzelésével. Így az egyre növekvő földgáz felhasználása révén az Egyesült Államok már most teljesítette az üvegházhatású gázok kibocsátását érintő korábbi vállalásait. Ugyan a szénről a földgázra történő átállás nem fogja megoldani a klímaváltozás problémáját, azonban így legalább időt nyerhet az emberiség arra, hogy újabb technológiák kifejlesztésével, sokkal nagyobb mértékben valósuljon meg az üvegházhatású gázok csökkentése.

Raichur_Thermal_Power_Station

A palagáz-forradalomnak köszönhetően az Egyesült Államok 2020-ra nettó energia-exportőrré válik. Ezzel az USA egyedülálló lehetőséget kapott arra, hogy egyfelől beindítsa gazdaságát, másfelől csökkentse energia függőségét. Ezen felül Washington újabb hatékony eszközhöz jutott, hogy érdekeit minél hatékonyabban érvényre tudja juttatni. Természetesen a fent említett előnyökön kívül a palagáz nem jelent megoldást az Egyesült Államok minden bajára. Az amerikai energiaforradalom adta előnyök azonban így is hozzájárulhatnak ahhoz, hogy az Egyesült Államok a következő évtizedekre újra bebetonozza a világban betöltött vezető pozícióját.

Kategória: Uncategorized

Címke:

András Pleszel

András Pleszel bemutatkozása

Pleszel András vagyok, jelenleg nemzetközi tanulmányokat és nemzetközi gazdálkodást hallgatok. Szakdolgozataimat holland külpolitikából, illetve energiabiztonságból írom.

ITT és MOST VÁRJUK A HOZZÁSZÓLÁST!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>